×

Rreview summary

4.8

(171 Reviews)

  • 5
    (84%)
  • 4
    (14%)
  • 3
    (2%)
  • 2
    (0%)
  • 1
    (0%)
Grade 
07/11/2021
Verified Purchaser

Goede telescoop

Fijne telescoop voor astrofotografie.

De finderscope leek onscherp en na contact met Robtics bleek de zoeker scherp te stellen door het voorste zwarte gedeelte te draaien en weer vast te zetten met aandrukring.

Je hebt wel echt een coma corrector nodig.

Grade 
05/02/2021

De beste starterscamera voor astrofotografie

Een jaar of vier geleden kocht ik deze camera bij Robtics. Er is geen betere camera denkbaar als je wilt beginnen met astrofotografie, omdat het een heel betaalbare all-rounder is. Hij blinkt uit in planeetfotografie omdat hij heerlijk snel is met z'n USB3 aansluiting. Maar ook deep-sky met langere belichtingstijden lukt prima. Hierbij zorgt zijn hoge gevoeligheid ervoor dat je ook met belichtingen van een paar seconden al goed beeld krijgt, wat handig is als je het volgen nog niet zo goed onder de knie hebt. Later kocht ik een duurdere camera voor deep-sky en werd de ASI 224 mijn volgcamera voor auto-guiding. Dit ging probleemloos, want er zit een ST4 poort op en de ST4 kabel wordt meegeleverd! Als kers op de taart krijg je er ook nog een groothoeklens bij. Dat is ideaal voor all-sky opnames, maar ook superhandig voor wie net begint, omdat je direct al beeld hebt, ook zonder telescoop.

Grade 
04/12/2021
Verified Purchaser

super blij mee

Dit is mijn eerste telescoop. Na lang nadenken wilde ik eerst gaan voor een Bresser Messier 8inch dobson, maar die waren niet op voorraad. Deze Robsonian was echter net nieuw binnen en wel op voorraad dus toen was de keus snel gemaakt.

Het geheel kwam binnen in twee grote dozen. Een voor de kijker en een voor de rockerbox. Het was allemaal makkelijk in elkaar te zetten.

Heb gisteren en vannacht al even tussen de wolken door naar Mars kunnen kijken. Kreeg hem eerst niet scherp met de 9mm occulair, maar dat bleek te komen omdat ik de verlenger in de focusser had laten zitten. Deze is nodig voor de 30mm occulair, maar dus niet voor de 9mm. Alweer veel geleerd :)

Hier ga ik zeker een hoop plezier van hebben.

Had verder alles lekker snel binnen en goed advies gehad van Menno.

Bedankt!

Grade 
03/17/2021

Super service

Een aantal weken geleden bij robtics een celestron CGE Pro 2e hands gekocht. Een droom statief, zwaar en groot. Keurig geholpen, zeker in de tijden van covid. Helaas na 2 weken begaf de montering het, na telefonisch contact en mail wisseling heb ik hem weer teruggebracht. Er werd duidelijk en relaxed gereageerd door Rob en Menno, afgesproken dat ze hem gingen repareren, hier konden ze immers ook niks aan doen. Daarna wekelijks contact gehad met hoe het ervoor staat . Na 3 weken hebben ze een andere montering gehad en hiermee de mijne weer heel gemaakt. Kortom een super service, heel veel expertise en meer dan 100 punten waard! Rob en Menno nogmaals bedankt voor de uitstekende service!!!!

Grade 
02/25/2021

De eerste betaalbare astrofotografie montering

Mijn astrofotografie hobby werd altijd een beetje gehinderd doordat ik geen goede montering had. Mijn oude GP-DX (ooit nog van Rob zelf geweest) deed het aardig, maar was eigenlijk net te licht voor mijn 12 kg telescoop, volgkijker, zoeker en camera's.

Ik had wel overwogen om een Losmandy G-11 te kopen, maar die was vet boven de 2000 Euro en dan moest je ook nog extra precision gears kopen en had je geen goto, zodat tegen de tijd dat je je object in beeld had, de volgende ochtend zo'n beetje alweer aanbrak. Ik ben namelijk niet bepaald de snelste.

In de oude situatie had ik met veel kunst en vliegwerk ook een min-of-meer werkend auto guiding systeem opgezet, maar het was een hopeloos gepeuter om dat aan de praat te krijgen, waarbij ook niet hielp dat ik niet echt de snelste ben. . .

Na veel recensies lezen en lang sparen dus de EQ6-R aangeschaft en direct ook maar een Sky-Watcher zuil erbij. Die zuil is voor mij onmisbaar, omdat ik werk met een 20cm f/6 Newtonkijker en hiermee veel om en nabij in het zenit fotografeer. Lager bij de horizon verpesten de opstallen van mijn mede-Hagenezen het uitzicht nogal, om nog maar te zwijgen van de achteloos door hen afgevuurde fotonen . . . .

Veel sneller dan ik had verwacht zag Robtics kans er één voor mij te bemachtigen, want de vraag is hoog en door de Covid werd er minder gevlogen. Direct al bij het uitpakken voelde ik het verschil. Geen gewiebel meer! Op de eerste heldere nacht die volgde was ik er natuurlijk als de kippen bij. De SkyScan conroller wijst zich eigenlijk vanzelf, al had ik wel liever een iets groter display gehad. De poolzoeker is even wennen en instellen, maar werkt goed. De go-to is veel nauwkeuriger dan wat ik tot dusver gewend was. De Engelse handleiding is goed te volgen, al moet je soms wel even twee keer lezen om te vatten wat ze precies bedoelen.

Ongeleid volgt deze montering al heel mooi en autoguiding is een peuleschil. Een ST4 kabeltje uit mijn volgcamera naar de montering, PHD2 even calibreren en je hebt er geen omkijken meer naar.

Het is kortom een hele verbetering dat ik nu een goede montering heb, waardoor de hoeveelheid astrofoto's die ik aan anderen durf te laten zien flink is toegenomen. Deze montering maakt gewoon het verschil.

Ik beschouw het als een doorbraak dat een montering van zo'n hoge kwaliteit nu voor een redelijk bedrag beschikbaar is. Voor telescopen tot 20 kg zou ik geen betere kunnen bedenken.

Grade 
02/24/2021

Ik wil nooit meer zonder

Eigenlijk vond ik een elektronisch filterwiel maar overbodige luxe. Ik redde mij wel met mijn mechanische model. . .
Toen ontdekte ik op een dag, dat via de zijkant van mijn oude filterwiel omgevingslicht op de camerasensor terechtkwam. Eerst heb ik nog zitten rommelen met kartonnetjes, maar dat schoot niet op. Dus was ik min of meer genoodzaakt een afgesloten [dus elektronisch] filterwiel aan te schaffen. Robtics gebeld, het item was op voorraad, dus meteen opgehaald. Ik moest eerst even de ASCOM drivers updaten en toen herkende SIPS (uitstekende gratis imaging software) mijn ASI camera en het filterwiel als één geheel. Je moet eenmalig opgeven op welke positie welk filter zat en daarna gaat alles vanzelf. Je geeft gewoon in je imaging programma op met welk filter je wilt fotograferen en het ding regelt dat, ongeacht wat de stand was toen je e.e.a. inschakelde. Super handig dus. In de praktijk is dit echt veel handiger dan een mechanisch model. Ook hoef je de telescoop niet meer aan te raken bij een filterwissel, waardoor je doel netjes in beeld blijft. Daarnaast is de verwarring, waar ik bij handmatige filterwielen altijd last van heb, verleden tijd. Ik heb er een Baader LRGB filterset in zitten met één open positie voor luminance met mijn Newton. Bijkomend voordeel van dit model is dat hij heel klein is en ook maar 20mm dik, wat altijd handig als bij korte backfocus.

Grade 
02/19/2021

Fantastisch ding

Erg gebruiksvriendelijk door een makkelijk sensorformaat van 1 inch, gemiddelde pixel grootte van 3.76, geen am glow, koelt vrij snel, een stuk sneller dan de 294mc. Maken van calibratie frames is met deze camera ook vrij gemakkelijk. Echt n aanrader. Foto gemaakt met deze camera en een Samyang 135mm van de Hart en Ziel nevel.

Grade 
02/13/2021

Past NIET op de oudere Esprit 150ED!

Deze reducer past niet op de oudere modellen van de Esprit 150ED (met het rode opschrift en de Crawford focusser). Op de nieuwere versies met de groene accenten past deze wel.

Grade 
12/01/2020
Verified Purchaser

Heel erg aan te bevelen, wel groot

Deze telescoop is bijna perfect voor beginners en gevorderden. De Dobson-montering is heel erg stevig en makkelijk in gebruik. De zoeker is soms wel wat onhandig, vooral als je (bijna recht) omhoog kijkt, maar meestal is ook de zoeker makkelijk in gebruik. Houd er wel rekening mee dat deze telescoop erg groot is. Het is daarom ook handig om eerst te zien hoe groot hij nou echt is.

Grade 
10/31/2020
Verified Purchaser

Uitstekende support

Deze heb ik aangekocht voor gebruik met een Oranje C8 Celestron. Bij gebruik van een DLSR wel afstandbussen gebruiken. Robtics support heeft me hierbij uitstekend geholpen.

  • 1 out of 1 people found this review useful.
Grade 
10/31/2020
Verified Purchaser

Werkt zoals verwacht maar enkel met camera

Ik heb deze gekocht om mijn Skywatcher 90/1250 sneller te maken en dat lukt perfect met een camera met kleine optische chip. Visueel is dit niet aangewezen.

Grade 
10/27/2020

Maanden gebruikt en prima resultaten.

Heb deze telescoop nu ongeveer 9 maanden gebruikt voor astrofotografie samen met de sky-watcher flattener (niet de reducer). Geeft prima resultaten. Er is redelijk wat chromatic aberration rondom de sterren maar voor de prijs mag ik daar niet over klagen. Hij vangt een mooie hoeveelheid licht met f5.8 en het gewicht is ideaal. Maakt het balanceren op een kleine montering erg makkelijk en ik was in staat om met deze telescoop+omegon microguide telescoop op een (EQmod) AZ-GTi van sky-watcher 4 minuten subs te maken.

Zeker een aanrader als je een beginner astrofotografie telescoop wil aanschaffen die licht van gewicht is voor op een kleine montering!

  • 1 out of 1 people found this review useful.
Product added to wishlist
Product added to compare.