×

Telescopen

Robtics | TelescopenDe primaire functie van een telescoop is licht-verzamelen. Een grotere telescoopopening verzamelt meer licht en laat hierdoor zwakkere objecten zien en kleinere details. Ruwweg zijn er drie verschillende soorten telescopen. Refractors (lenzenkijkers), reflectors (spiegelkijkers) en catadioptrische telescopen. Elk van deze heeft zijn eigen karakteristieken en welke te kiezen, hangt af van de persoon die ermee gaat werken en de doelen van de persoon.

Refractor telescopen hebben een lens voorin de kijkerbuis - dit is het type sterrenkijker waar de meeste mensen het bekenste mee zijn. Deze telescopen vergen doorgaans weinig tot geen onderhoud maar worden snel duurder naar mate de opening groter wordt. In refractor-taal, een apochromaat biedt betere optische kwaliteit (en is ook duurder) dan een achromaat van dezelfde grootte.

Reflector telescopen verzamelen licht met behulp van een hol-geslepen spiegel die zich achterin de kijkerbuis bevindt. Voor een gegeven telescoopopening is dit de meest gunstig geprijsde variant. De spiegels van de telescoop moeten wel regelmatig worden afgesteld. Met de juiste instructie en de juiste hulpmiddelen is dit een koud kunstje!

Catadioptrische telescopen gebruiken een combinatie van spiegels en lenzen en zijn hierdoor erg compact en relatief licht van gewicht. De twee meest populaire types zijn de Schmidt-Cassegrain (SCT) en de Maksutov.

Een speciaal soort telescoop is de zonnetelescoop. Hiermee kan de zon veilig in detail worden bestudeerd.

Hieronder zijn zo ongeveer alle voorkomende telescopen opgenomen; van sterrenkijkers voor de beginnende hobbyist tot telescopen voor de professional.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u hulp bij het selecteren van de voor u meest geschikte telescoop? Neem contact op met Robtics! We helpen u graag!

Filter op:
Categorieën
Merk
Price
-
Telescoop systeem
Telescoop type
Telescope Lens type
Telescoop opening (mm)
Telescoop brandpunt (mm)
Telescoop openingsverhouding (F)
Telescoop serie

Laatste reviews

Product toegevoegd aan wishlist
Product added to compare.