×

Monteringen

Robtics | MonteringenEen telescoop is zo goed als de montering waar deze op staat. Een telescoop vergoot een object aan de hemel. Helaas versterkt het trilling net zo veel. Een montering heeft dan ook de volgende twee functies:

  1. De telescoop zo trillingsvrij mogelijk op zijn plek houden zodat er zonder vibraties doorheen gekeken en gefotografeerd kan worden.
  2. De telescoop zo precies en gecontrolleerd mogelijk sturen zodat objecten kunnen worden gevonden en in beeld gehouden kunnen worden.

Er zijn ruwweg twee verschillende soorten monteringen: Alt-azimuth (AZ) en Equatoriaal (parallactische montering of EQ).

Alt-azimuth (soms ook alt-az) is de meest eenvoudige montering met twee beweegrichtingen; altitude (vertikaal) en azimuth (horizontaal). Goede alt-azimuth monteringen hebben slow-motion knoppen voor fijnafstelling. Dit type montering is goed geschikt voor visueel waarnemen met niet te sterke vergotingen zowel 's-nachts als overdag. Sommige alt-azimuth montering zijn gemotoriseerd en kunnen hierdoor de sterrenhemel preciezer volgen. Hierdoor kan dit systeem ook gebruikt worden met hogere vergotingen. De AZ montering is niet geschikt voor lang-belichte astrofotografie.

Equatoriale monteringen zijn superieur aan niet gemotoriseerde Alt-azimuth monteringen voor visueel waarnemen en noodzakelijk voor lang-belichte astrofotografie. Omdat de aarde draait, lijkt het alsof de sterren langs de hemel draaien. Met een alt-azimuth montering verschuift het object over de twee verschillende assen uit beeld. Een correct opgestelde equatoriale montering kan eenvoudig een object in beeld houden door aan een slow-motion knob te draaien of door een volgmotor.

Zowel alt-azimuth als equatoriale monteringen kunnen voorzien zijn van een GOTO-systeem. De montering heeft dan motoren op beide assen en met een druk op de knop zoekt de montering het gekozen object voor u op en houdt het vervolgens in beeld.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u hulp bij het selecteren van de voor u meest geschikte montering? Neem contact op met Robtics! We helpen u graag!

Laatste reviews

Product toegevoegd aan wishlist
Product added to compare.