×

Oculairen

Robtics | EyepiecesOculairen zijn er in verschillende maten, verschillende optische ontwerpen en verschillende brandpunten.Qua maatvoering zijn er twee standaarden. Oculairen met 1.25 inch (31.75mm) en 2 inch (50.4mm) insteek diameters. Er zijn zelfs oculairen met 3 inch insteek diameter! Oudere oculairen van 0.965 inch (24.5mm) worden al heel lang niet meer gebruikt.

De belangrijkste verschillen tussen de verschillende optische ontwerpen van oculairen zijn het schijnbare beeldveld (Eng: Aparent Field of View (AFOV) en de zogenaamde oogafstand (Eng: eye relief).

Het beeldveld (AFOV) is de grootte van de kijkhoek of de grootte van de beeldcirkel die je ziet als je door het oculair kijkt. Een klein beeldveld lijkt alsof je door een rietje kijkt. Een breed beeldveld lijkt alsof je uit een open raam kijkt. Beeldvelden groter dan zo'n 75 graden laten geen randen meer zien. Je kunt dan echt rondkijken en dat voegt echt een extra dimensie toe!

De AFOV is ook direct de reden dat er twee inch oculairen en groter bestaan. De lange brandpunten gecombineerd met de grote AFOV's passen simpelweg niet in een 1,25 inch huls en daarom zijn lage vergotingsoculairen met een groot beeldveld er altijd alleen maar in 2 inch.

Oogafstand (eye relief) is de afstand van het oculair waarbinnen het oog de volledige kijkhoek kan benutten. Hoe hoger het eye relief, hoe beter het oculair geschikt is om met een bril te gebruiken.

Vergrotingen worden berekend door het brandpunt van de telescoop in millimeters te delen door het brandpunt van het oculair in millimeters. Een 25mm oculair geeft 40x vergroting in een telescoop met 1000mm brandpunt (1000/25=40).

In deze sectie bevindt zich een zeer grote selectie van astronomische oculairen om uw telescoop uitrusting compleet te maken.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u hulp bij het selecteren van de voor u meest geschikte oculairen? Neem contact op met Robtics! We helpen u graag!

Filter op:
Merk
Price
-
Oculair type
Oculairmaat
Oculair brandpunt
Oculair beeldveld
Oculair serie

Laatste reviews

Product toegevoegd aan wishlist
Product added to compare.