×

Zoekers

Robtics | Zoekers

Omdat een telescoop vergroot en vaak maar een heel klein gedeelte van de hemel te gelijkertijd laat zien, is het vaak heel lastig om iets aan de hemel te vinden. Een zoeker biedt dan uitkomst.

De essentie van een zoeker is dat deze parallel staat aan de telescoop. Als het object dat je zoekt in het midden staat van de zoeker dan staat het object dus ook gecentreert in de hoofdkijker. Om hierbij te helpen, heeft de zoeker vaak een draadkruis of een soort van bullseye die eventueel ook verlicht kan worden.

Er bestaan verschillende soorten zoekers. Een zoeker in de vorm van een klein hulptelescoopje laat meer zien dan het blote oog en hierdoor zie je door de zoeker meer sterren en dat helpt om de weg te vinden naar dat ene zwakke neveltje. Een zoekertelescoop noemen we vaak in het kort Zoeker.

Een Red Dot Finder (RDF) projecteert op een niet vergrotend glaasje een klein rood stipje. Als de RDF goed afgesteld is dan is het object in de hoofdtelescoop te bekijken zodra het stipje samenvalt met het object als je door de RDF kijkt.

Een Telrad is een specifiek soort Red Dot Finder waarbij de rode stip is vervangen door een bepaald patroon dat helpt bij het navigeren aan de hemel. Een Telrad wordt vaak gebruikt bij grotere dobson telescopen.

Een digitale, niet visuele pooluitlijning hulpmiddel is een Polemaster.

In deze categorie kunnen alle soorten zoekers teruggevonden samen met accessoires voor zoekers zoals verlichting en bevestigingsmateriaal.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u hulp bij het selecteren van de voor u meest geschikte zoeker? Neem contact op met Robtics! We helpen u graag!

Laatste reviews

Product toegevoegd aan wishlist
Product added to compare.