×

Diagonalen

Robtics | Diagonalen/Spiegels/Prisma'sEen diagonaal is een accessoire waarmee om-een-hoekje gekeken kan worden. Hierdoor kan makkelijker en confortabeler door een telescoop worden gekeken en vooral als de telescoop naar het zenit (het punt recht boven je) is dit heel erg welkom! Om dit alles voor elkaar te krijgen worden spiegels en prisma's gebruikt. Een diagonaal met een spiegel wordt een zenitspiegel genoemd en een diagonaal met een prisma heet een zenitprisma. Het resultaat van beiden is hetzelfde en de ene is niet noodzakelijkerwijs beter dan de andere.

Een diagonaal wordt over het het meest gebruikt in een lenzenkijker (refractor) of een catadioptrische telescoop. Het komt tussen de telescoop en het oculair en omdat er verschillende maten oculairen zijn, zijn er ook verschillende maten diagonalen. De meest voorkomende zijn de 1,25 inch en de 2 inch versies. In de 2 inch versie kunnen ook langere brandpunt oculairen voor lage vergotingen met een 2 inch vatting gebruikt worden en meestal wordt hierbij ook een adapter meegeleverd zodat zowel 2 inch als 1,25 inch oculairen kunnen worden gebruikt.

Standaard zenitprisma's hebben een transmissie ergens tussen de 70 en de 85 procent. Standaard zenitspiegels hebben een transmissie van ergens tussen de 80 en de 90 procent. Hoge kwaliteit zenitspiegels hebben een dielectrische coating en hebben hierdoor wel 99% reflectie!

Er zijn verschillende modellen diagonalen. De meeste buigen het licht af onder een hoek van 90 graden. Er zijn er ook die een hoek van 45 graden of 60 graden geven. Deze zijn handig als je de telescoop ook vaak overdag gebruikt om naar aardse objecten te kijken.

Amici prisma's of omkeerprisma's is een zogenaamd dakkant prisma en kan voor een rechtopstaand en niet gespiegeld beeld zorgen. Dat wil zeggen dat dezelfde beeldorientatie in het oculair zichtbaar is als wanneer met het blote oog naar de hemel wordt gekeken. Dit gaat ten koste van transmissie en dit kan ook de nodige optische abberaties (verstoringen) veroorzaken. Om deze reden kunnen amici prisma's niet gebruikt worden bij het observeren met hoge vergrotingen.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u hulp bij het selecteren van de voor u meest geschikte diagonaal? Neem contact op met Robtics! We helpen u graag!

Laatste reviews

Product toegevoegd aan wishlist
Product added to compare.