×

Barlowlenzen

Robtics | BarlowsEen barlowlens is een divergerende lens die de effectieve brandpuntsafstand van een optisch systeem vergroot. Het praktische resultaat is dat het toevoegen van een barlow het beeld vergroot. De meeste barlowlenzen hebben niet maar één glaselement, omdat dat chromatische aberratie en sferische aberratie zou veroorzaken als de lens niet asferisch is. Meer gebruikelijke configuraties gebruiken drie of meer elementen voor achromatische correctie of apochromatische correctie en hogere beeldkwaliteit.

Een barlowlens moet tussen de telescoop en het oculair worden geplaatst om het brandpuntsafstand van het oculair effectief te verminderen met de factor van de barlow. Omdat de vergroting door een telescoop en oculair gelijk is aan de brandpuntsafstand van de telescoop gedeeld door de brandpuntsafstand van het oculair, heeft dit het effect van het vergroten van de vergroting van het beeld.

Op barlows staat de vergrotingsfactor vermeld. Meestal zijn barlows 2x of 3x, maar verstelbare barlows bestaan ook. De vergrotingsfactor van een verstelbare barlow wordt gewijzigd door een verlengbuis tussen de barlow en het oculair toe te voegen om de vergroting te vergroten.

Barlowlenzen kunnen visueel en fotografisch worden gebruikt om het beeld van de telescoop te vergroten voor visuele waarnemningen of hogere resolutie astrofotografie.

Telecentrische barlowlenzen zijn geen divergerende lenzen, maar het licht verlaat de lenzen evenwijdig aan de optische as. Hoewel het niet strikt een barlow is, is het effect van een telecentrische barlow hetzelfde met extra optische voordelen. De Powermate van TeleVue is een uitstekend voorbeeld van een telecentrische barlow en wordt veel gebruikt voor hoge resolutie maan- en planetaire fotografie.

Een veel voorkomende misvatting is dat een hogere vergroting ook mooier beeld oplevert. In de praktijk hangt de kwaliteit van het beeld sterk af van de kwaliteit van de optica (lenzen) en de kijkomstandigheden. Niet van de vergroting. Een extra vergroting maakt het beeld ook steeds donkerder.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u hulp bij het selecteren van de voor u meest geschikte barlowlens? Neem contact op met Robtics! We helpen u graag!

Laatste reviews

Product toegevoegd aan wishlist
Product added to compare.