×

Refractor (Lens)

Robtics | Refractor TelescopenEen refractor is een telescoop waar aan de voorzijde een lens zit die het binnenkomende licht opvangt en door lichtbreking het licht naar een brandpunt toe brengt. Een ander woord voor lichtbreking is refractie. Andere woorden voor een refractor is lenzenkijker of lenzentelescoop. Er zijn ruwweg twee soorten refractoren; achromatische en apochromatische refractoren.

Achromatische refractoren bestaan uit een tweelenzig objectief. Achromaten kunnen last hebben van een zogenaamde kleurfout (chromatische abberatie) en dat ziet eruit als kleine regenboogjes om heldere objecten zoals de maan en heldere sterren. Dit komt omdat dit systeem niet in staat is om alle kleuren van het spectrum op exact het zelfde punt te laten samenvallen in een brandpunt. Let op: dit is niet goed en niet slecht; het is een natuurlijke eigenschap van dit ontwerp. Achromatische refractoren zijn over het algemeen prima geschikt voor visuele waarnemingen met beperkte vergrotingen. Voor fotografie zijn ze minder geschikt.

Apochromatische refractoren hebben een objectief dat bestaat uit drie of meer elementen. Hiermee is het mogelijk om al het licht wel op exact het zelfde punt te laten samenvallen in een brandpunt. We spreken dan over een kleurgecorrigeerd systeem. Apochromaten zijn goed geschikt voor visuele waarnemingen en astrofotografie.

Alle refractor telescopen hebben een gekromd beeldveld. Visueel is dat geen probleem, maar voor fotografisch gebruik moet dit worden gecorrigeerd met behulp van een optische corrector: de zogenaamde field flattener.

In deze sectie zijn alle verschillende smaken refractor telescopen terug te vinden!

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u hulp bij het selecteren van de voor u meest geschikte telescoop? Neem contact op met Robtics! We helpen u graag!

Filter op:
Merk
Price
-
Telescoop systeem
Telescoop type
Telescope Lens type
Telescoop opening (mm)
Telescoop brandpunt (mm)
Telescoop openingsverhouding (F)
Telescoop serie

Laatste reviews

Product toegevoegd aan wishlist
Product added to compare.