×

Equatoriaal (EQ)

Robtics | Equatoriale Monteringen

Een equatoriale montering is een montering voor instrumenten die de aardrotatie kan compenseren door één van de twee assen parallel aan de aardas te positioneren. Een andere naam voor een equatoriale montering is een en soms wordt ook Duitse montering gebruikt.

Omdat de aarde draait, lijkt het alsof de sterren langs de hemel draaien. Een correct opgestelde equatoriale montering kan eenvoudig een object in beeld houden door aan een slow-motion knob te draaien of door een volgmotor de montering te laten bewegen. Voor visueel waarnemen is dit bijzonder handig en voor lang-belichte astrofotografie is het nauwkeurig volgen noodzakelijk.

Equatoriale monteringen kunnen voorzien zijn van een GOTO-systeem. De montering heeft dan motoren op beide assen en met een druk op de knop zoekt de montering het gekozen object voor u op en houdt het vervolgens in beeld. Wel zo makkelijk!

Als een equatoriale montering is uitgevoerd met een zogenaamde autoguide poort (ST4-poort) dan is de montering goed voorbereid op langbelichte astrofotografie.

Heel belangrijk bij het selecteren van een geschikte montering is het draagvermogen. Met name bij astrofotografie is een grote mate van overkill belangrijk. Omdat de minste trilling een waarneming of foto kan verpesten, is het zaak om de montering niet tot het maximum te belasten. Kies eerder voor of een kleiner instrument of een zwaarder uitgevoerde montering.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u hulp bij het selecteren van de voor u meest geschikte montering? Neem contact op met Robtics! We helpen u graag!

Laatste reviews

Product toegevoegd aan wishlist
Product added to compare.