×

Azimutaal (AZ)

Robtics | Azimutale Monteringen

Azimutale monteringen (soms ook alt-azimuth, alt-az of kortweg AZ) is de meest eenvoudige montering met twee beweegrichtingen; altitude (vertikaal) en azimuth (horizontaal). Hierbij is links links en omhoog is omhoog en hierdoor is de azimutale montering erg inuitief in het gebruik; je duwt gewoon de kijker daar naar waar je wilt kijken!

Goede azimutale monteringen hebben slow-motion knoppen voor fijnafstelling. Dit type montering is goed geschikt voor visueel waarnemen met niet te sterke vergotingen zowel 's-nachts als overdag. Sommige alt-azimuth montering zijn gemotoriseerd en kunnen hierdoor de sterrenhemel preciezer volgen. Hierdoor kan dit systeem ook gebruikt worden met hogere vergotingen. De AZ montering is niet geschikt voor lang-belichte astrofotografie.

Azimutale monteringen kunnen voorzien zijn van een GOTO-systeem. De montering heeft dan motoren op beide assen en met een druk op de knop zoekt de montering het gekozen object voor u op en houdt het vervolgens in beeld. Wel zo makkelijk!

Heel belangrijk bij het selecteren van een geschikte montering is het draagvermogen. Omdat de minste trilling een waarneming kan verpesten, is het zaak om de montering niet tot het maximum te belasten. Kies eerder voor of een kleiner instrument of een zwaarder uitgevoerde montering.

Ten slotte is het belangrijk om te realiseren dat een azimutale montering niet geschikt is voor  astrofotografie. Bent u op zoek naar een montering voor een telescoop en/of camera om te gaan astrofotograferen? Kijk dan bij de equatoriale monteringen!

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u hulp bij het selecteren van de voor u meest geschikte montering? Neem contact op met Robtics! We helpen u graag!

Laatste reviews

Product toegevoegd aan wishlist
Product added to compare.